Piyasa temsilcileri sadeleştirme adımlarını nasıl yorumladı?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleştirme kapsamında ihracat kredisi ve şirketlerin krediye erişimine yönelik başvuru kolaylığının yanı sıra Türk lirasının (TL) bankacılık sistemindeki payının artırılmasına yönelik adımlar attı. Bloomberg HT’ye konuşan ekonomistler ve piyasa temsilcileri, Merkez Bankası’nın açıkladığı yeni sadeleşme adımlarının anlamını değerlendirdi.
Deriner: Bankalar ve piyasa açısından çok olumlu bir gelişme oldu.”
İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner:
“Bankalar ve piyasa açısından çok olumlu bir gelişmeydi. Geleceğe yönelik ekonominin genel görünümüne baktığımızda olumlu bir karar. Uzun zamandır sadeleştiğimizi söylüyoruz. Bunun meyvelerini az da olsa alıyoruz.
KKM tarafındaki rakam çok önemli. Bunun sonucunda da ihracatçılardan alınıp onlara getirilen bazı yükler oldu. Şimdi bunların hepsi bir şekilde yavaşlıyor. Bu arada faiz oranları da yükselmeye devam ediyor. Bu arada mevduatların da bu noktadan sonra artması gerekecek gibi görünüyor. Görünen o ki bankalar için en değerli şey TL mevduat olacak. “Ekonominin önemli sorunları var, alınan kararlarla bu sorunlar hemen çözülemez ama son olumlu adımları normale dönüş olarak görüyorum.”
“TL reeskont kredisine ulaşmak için net ihracat tanımında sorun yaşandı”
TOBB Hazır Giyim Şube Meclis Başkanı Erdem Fayat:
“Geçtiğimiz yıl 200’den fazla düzenlemeyle krediye erişimde ve kredinin nasıl kullandırılacağı konusunda ciddi sıkıntılar yaşadık. Dolayısıyla yeni ekonomi yönetiminin attığı her adım bizim için değerli. Ağın kaldırılması çok pahalı. Özellikle ana ihracatçı olan firmaların ortak mallarının ithalatında ihracat tarifesi.” Kredi maliyetlerine erişim hem zor hem de maliyetler yüksek olduğundan en değerli can damarımız TL reeskont kredileriydi ve bu krediye ulaşabilmek için net ihracat yükü vardı. İthalata dayalı birçok şubemiz bu kredileri kullanmakta sıkıntı yaşıyordu. Bu durumun özellikle pratikte düzeltilmiş olmasını çok olumlu buluyorum. “