“Yaşanabilir” Olarak Adlandırılan Ötegezegende Karbondioksit ve Metan Bulundu: Dünya’ya Çok Benzer
Ocak 2022’den bu yana Dünya yörüngesinde bulunuyor ve o tarihten bu yana uzayın derinlikleri hakkında çarpıcı veriler sağlıyor. James Webb Uzay Teleskobu , yeniden gündeme bomba gibi düşecek bir keşifte bulundu. İlk kez 2015 yılında keşfedilen K2-18b adlı ötegezegen hakkında yepyeni tespitler yapmayı başaran teleskop, uzay bilimcilerini harekete geçirdi. K2-18bile ilgili değerli sonuçlara ulaşmalarını sağladı.
Yaklaşık 120 ışıkyılı uzaklıkta bulunan K2-18b yaşanabilir gezegen “” olarak sınıflandırıldı. James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılan son araştırma, bu gezegenin atmosferinin karbon içerdiğini ortaya çıkardı. metan gazı ve karbondioksit molekülleri bulunduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlar, son keşfin K2-18b’nin atmosferi altında dev bir okyanus olabileceği fikrini desteklediğini söylüyor. Eğer durum gerçekten böyleyse K2-18b, tıpkı Dünya gibi büyük okyanuslarla kaplı bir gezegen olarak bilinmeye başlayacak.
Fazlası var!
James Webb Uzay Teleskobu’nun K2-18b ile ilgili tek keşfi metan ve karbondioksit değil. Dış gezegendeki teleskop dimetil sülfür Bunun bir bileşen olabileceğini buldu. Ancak bu şu anda doğrulanamıyor. Çalışmalar sonucunda dimetil sülfit tespit edilirse bu sefer K2-18b ile ilgili özgün bir gelişme yaşanacak. Dünya üzerinde çoğunlukla okyanuslarda fitoplankton tarafından yayıldıBileşen, K2-18b’de aslında bir tür yaşam olduğuna dair kanıtları ortaya çıkaracak.
Dünyadan 8,6 kat daha büyük K2-18b Neptün kadar büyük değil. Güneş Sistemi’nde böyle bir durum yoktur. Gökbilimciler için yeni bir Dünya olarak tanımlanan ötegezegen, bu tanımıyla bile heyecan yaratsa da ortada önemli bir sorun var. NASA, bu dış gezegendeki okyanuslar nedeniyle heyecanlanmak için henüz çok erken olduğunu söylüyor Yaşamak için çok sıcak olabilir ihtimalinin bulunduğunu belirtiyor. Devam eden çalışmalar K2-18b’yi daha yakından tanımamızı sağlayacak.